Sofie Martens Open VLD Lanaken Wetenschappelijk Medewerker & Schepen Gemeente Lanaken Berenhofstraat 13 3620 Veldwezelt-Lanaken 0498 638 592 E-mail Website Facebook Twitter Google+ YouTube

woensdag 11 september 2013

start nieuwe cultuurseizoen



Vorig jaar vierden we de 30ste verjaardag van ons Cultureel Centrum en beleefden we een prachtseizoen. Ook dit jaar hebben we heel wat in petto voor de cultuurliefhebber. Het seizoen start met een heuse cultuurcarrousel op vrijdag 20 september: een kortfilm, een stand-upcomedian en een soultrio zullen u verwelkomen. Verder is het uitkijken naar enkele hoogtepunten zoals het concert van The Broken Circle Bluegrass Band en het eerbetoon ‘Diep in mij’ aan zangeres Yasmine. Ook heeft u kans om voor de laatste keer De Nieuwe Snaar in Lanaken te bewonderen.
De programmatie heeft voor ieder wat wils. Zo zijn er een aantal klassieke concerten in de Museumkerk, enkele uitmuntende theatervoorstellingen (o.a. De Queeste), humor (o.a. Wim Helsen en Wouter Deprez), de betere film (o.a. Amour) en matineevoorstellingen.

Ik kijk ernaar uit om u op onze voorstellingen te mogen begroeten.

Sofie Martens schepen van Cultuur

dinsdag 27 augustus 2013

vlaams woningfonds in lanaken


Wekelijkse zitdag van het Vlaams Woningfonds in het gemeentehuis
Het Vlaams Woningfonds kent sociale hypothecaire leningen toe aan gezinnen met minstens één kind ten laste en een reglementair begrensd inkomen voor:


- de aankoop van een woning of appartement;

- het uitvoeren van werken aan een woning of appartement;

- een nieuwbouw.

Een bestaande hypothecaire lening kan het Vlaams Woningfonds in uitzonderlijke gevallen ook overnemen.


Wie komt in aanmerking

Gezinnen met minstens 1 kind ten laste en een reglementair begrensd inkomen.

Normaliter zal het Vlaams Woningfonds vanaf 1 januari 2014 ook leningen kunnen toekennen aan alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen.

Rentevoet

De rentevoet wordt berekend in functie van het nettobelastbaar inkomen, het aantal kinderen ten laste en de ligging van de woning.

De rentevoet bedraagt minstens 1,50% voor een gezin met 2 of meer kinderen ten laste en minstens 2% voor een gezin met 1 kind ten laste.

Inkomen

Het inkomen is het netto-belastbaar inkomen van het laatst gekende aanslagbiljet. Het maximum toegelaten netto-belastbaar inkomen wordt vastgesteld op basis van de gezinssamenstelling, waarbij een als ernstig gehandicapt kind voor 2 kinderen ten laste telt.

De woning

De verkoopwaarde van de woning of het appartement mag de vastgelegde maximumgrenzen niet overschrijden.

Hoeveel kan je lenen

Hoeveel je maximaal kan lenen is afhankelijk van de verrichting . De lening kan nooit meer bedragen dan 95% van de verkoopwaarde of de aankoopprijs van de woning of het appartement.

Meer informatie gewenst

Je vindt meer informatie over de voorwaarden en de kantoren van het Vlaams Woningfonds op www.vlaamswoningfonds.be.

Vanaf heden heeft het Vlaams Woningfonds een wekelijkse zitdag in het gemeentehuis van Lanaken. Deze zitdag zal elke donderdagvoormiddag plaatsvinden van 9 tot 12 uur en is vrij toegankelijk. U hoeft hiervoor op voorhand geen afspraak te maken. 


Vlaams Woningfonds in Lanaken

donderdag 25 juli 2013

Woonzorgcentrum Oud Rekem krijgt groen licht

Het schepencollege van Lanaken heeft de bouwvergunning afgeleverd voor de realisatie van een woonzorgcentrum met rusthuiskamers en serviceflats in Oud-Rekem. In totaal gaat het om 86 wooneenheden: 69 rusthuiskamers en 17 serviceflats.

Sofie Martens, schepen van Ruimtelijke Ordening: “Met de bouw van dit project wordt voorzien in een belangrijke behoefte: kwalitatief wooncomfort aanbieden voor senioren. In Lanaken neemt de vergrijzing toe en merken we dat er meer en meer vraag is naar aangepaste woonomstandigheden voor de wat oudere inwoners.

Momenteel tellen we 6709 inwoners – ongeveer 30% van het totaal – die 60-plus zijn. Met dit project worden meteen meerdere vliegen in één klap gevangen. We komen niet alleen tegemoet aan de vraag naar meer woonvoorzieningen voor ouderen. Bovendien is dit project een mooie invulling voor Oud-Rekem. Het project zal aan de Groenplaats gerealiseerd worden en past perfect binnen het historisch dorpskarakter van Oud Rekem. Het sluit bovendien aan bij de bepalingen van het BPA en het masterplan. Ook is gebleken na de hoorzitting van enkele maanden geleden dat er een breed draagvlak bestaat voor dit project bij de lokale gemeenschap. Dat zijn toch allemaal factoren die van belang zijn.”

Het project bestaat uit een woonzorgcentrum, serviceflats, een ondergrondse parking en keuken- en dienstencentrum met o.m. een strijkatelier waar ook mensen van buiten het woonzorgproject terecht kunnen.
Er komt eveneens een Grand Café met zicht op de Groenplaats, waar iedereen die dat wil –
en dus niet alleen de bewoners en bezoekers van het woonzorgcentrum – iets kan komen drinken.

Verder is er ook voorzien in polyvalente ruimtes, administratieve lokalen, fitnessruimte en een
kapsalon. Binnen het woonzorgcentrum zijn er 2 leefgroepen van respectievelijk 31 kamers op het gelijkvloers en 38 kamers op de 1e verdieping. Gemeenschappelijke ondersteunende functies zoals een eet- en zitruimte en een verpleegpost maken eveneens deel uit van de leefgroepen. Op de 2e verdieping van het project komen 17 serviceflats.

In het BPA werd bepaald dat het project in haar eigen parkeerbehoefte diende te voorzien. Er komt een ondergrondse parkeergarage voor 40 voertuigen. Er is ook voorzien in bijkomende parkeerruimte voor bezoekers en personeel buiten de zone aan de Groenplaats. Er komen 13 extra bovengrondse parkeerplaatsen aan de L. Hermanslaan, op minder dan 200m van het woonzorgproject.

Burgemeester Keulen: “Dit project levert bovendien een 70-tal arbeidsplaatsen op. Ik denk dan ook dat we hier mogen spreken van een gunstig project voor Oud-Rekem. Het is een combinatie van werkgelegenheid voor de ene en woongelegenheid voor de andere, in een project dat perfect kadert binnen het historisch kader van Oud-Rekem.”

Bekijk hier de reportage op TVL.

woensdag 24 juli 2013

Jazzconcert 'Teun Verbruggen Quartet' zondag 4 augustus in Lanaken


Binnenkort is in Lanaken drummer Teun Verbruggen te gast. Eén van de meest veelzijdige muzikanten van het land. Hij speelt in talloze jazz formaties, is de drummer van Flat Earth Society en speelt o.a. samen met Jef Neve en Mauro Pawlowski. Voor de gelegenheid omringt hij zich met jonge, talentvolle muzikanten: Jean Paul Estievenart (trompet), Steven Delannoye (tenorsax) en Laurens Smet (contrabas). Wat het gaat worden mag u zelf komen ontdekken, al zal de omschrijving: enthousiast, plezant, aanstekelijk en een beetje gek, wel in de goede richting komen.

MEEST RECENTE BERICHTEN VAN ONZE MENSEN